Редактор: e-mail: кадри БНТ, ПетелПоне три месеца отнема изготвянето на технически паспорт

...
Редактор: e-mail: кадри БНТ, ПетелПоне три месеца отнема изготвянето на технически паспорт
Коментари Харесай

Специалисти: Паспортизацията на една сграда отнема по три месеца, търсете строителите за документация

Редактор: 

e-mail: 

фрагменти Българска национална телевизия, " Петел "

Поне три месеца лишава правенето на механически паспорт на една жилищна постройка, освен това в случай че документите е налична. Това обясниха експерти в студиото на Българска национална телевизия. Те подчертаха, че правенето на механически паспорт до края на 2022 се отнася освен за жилищните, а за всички здания и уреди, което ще сътвори много работа за общините.

 

Самите притежатели на здания би трябвало да имат документите на постройките, строени в последните 30 години, като те би трябвало да са предоставени от строителите или от компаниите за недвижими парцели, от които е платен парцела. „ Практика е тази документи да не се предава “, разяснява доктор арх. Емил Йорданов от УАСГ. Той посъветва първо да се търсят строителите, а в случай че те не предадат нужното, да се търси помощ от общините, където по закон би трябвало да се пази документите. 500 лв. като цена на паспортизацията за всеки апартамент е доста висока.

Всяка реорганизация без план е нарушаване, в това число присъединението на терасата към жилището или пробиването на носещи детайли, това подсети доцент Емад Жоржос, декан на Строителния факултет в УАСГ. Той изясни, че това ще затрудни паспортизацията. Тя не може да се прави от всеки, а единствено от лицензирани компании, които ще вършат огледи на място и със специфични принадлежности.

Специалистите прецизираха, че правенето на механически паспорт за цялостен вход би трябвало да се придвижва от домоуправителите. Общините могат да са доста потребни, като изготвят лист на нужните документи за правене на механически паспорт, добави доцент Жоржос. Спеициалистите в студиото на Българска национална телевизия подчертаха, че техническия и енергийния паспорт на една града са разнообразни неща и хората не би трябвало да бъркат понятията. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР